Sycący obiad dla całej rodziny to wyzwanie. Z pomocą przychodzą pieczone klopsiki w sosie. Smakują doskonale nawet bez żadnej przystawki.

Na samym początku ugotuj ryż, a następnie podsmaż go na patelni.

Nie zapomnij dodać oleju. Kolejno zalej wodą, doprowadź do wrzenia i poczekaj, aż woda wyparuje.

W tym czasie zajmij się kapustą. Posiekaj ją na drobne kawałki, zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut.

Następnie wymieszaj mięso z posiekaną cebulą i dodaj do nich kapustę.

Oczywiście odciśniętą z wody. Do mieszaniny dodaj soli, jajko i przygotowany wcześniej ryż.

Całość dobrze wymieszaj i połącz składniki.

Teraz z powstałej masy uformuj kotlety.

Przygotuj wysmarowana olejem blaszkę i połóż na niej otoczone w bułce tartej klopsiki.

Piecz w 190 stopniach przez 20 minut.

Kolejno podsmaż cebulę i zetrzyj marchewkę. Gotuj razem przez 5 minut. Do mieszaniny dodaj śmietanę, wodę i czosnek.

Doprowadź do wrzenia i krótko duś pod przykryciem. Sosem polej kotlety i piecz jeszcze przez 20 minut.
