Przepyszne żeberka jak z restauracji: Zrób je według tego przepisu, a Twój mąż będzie zachwycony.

Przepis na doskonałe żeberka

Bardzo często w restauracjach jemy przepyszne dania, które na długo pozostają w naszej pamięci. Jednym z takich dań są żeberka. Niestety samodzielne przygotowanie ich większość z nas uważa za skomplikowane, dlatego tez przeważnie nie podejmujemy się tego w domu.

Oczywiście jest to ogromny błąd, ponieważ istnieje idealny przepis na żeberka, które wychodzą dokładnie tak jak te, które jedliśmy w drogiej restauracji. O to świetny przepis na pieczone żeberka, które cechują się tym, iż mięso perfekcyjnie oddziela się od kości, jest pyszne i smakuje większości osób, które je próbują.

Do przygotowania żeberek będą potrzebne następujące składniki:

  • półtorej kg żeberek wieprzowych,
  • rozmaryn – szczypta do smaku,
  • suszony czosnek – również do smaku,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • półtorej łyżeczki soli.

Składniki potrzebne do wykonania marynaty:

  • 1 łyżka stołowa musztardy,
  • 1 mała łyżeczka miodu,
  • trzy łyżki stołowe keczupu,
  • 3 łyżki stołowe z sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy umyć żeberka, a następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Gdy żeberka będą umyte i osuszone należy posolić je z obydwu stron, a następnie zrobić to samo z pozostałymi przyprawami. Gdy to zrobimy należy przygotować blachę do pieczenia, w tym celu należy przykryć blachę folią aluminiową.

Następnie na blachę wyłożoną folią układamy przyprawione mięso. Całość należy wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec przez około 30, a nawet 40 minut. Następnie należy wyjąć blachę i posypać podpieczone mięso rozmarynem.

Wówczas żeberka należy zawinąć w dwie warstwy folii aluminiowej i ponownie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ale tym razem przez około 50, a nawet 60 minut. W czasie, w którym żeberka pieką się w piekarniku można przygotować sos.

W tym celu należy przygotować mały garnek, w którym należy mieszać wszystkie składniki, a następnie całość należy zagotować przez około 5 minut. Po upływie czasu należy wyjąć z piekarnika żeberka, rozwinąć je z folii i posmarować sosem.

Na koniec należy ponownie zapiec mięso w piekarniku, w tym razem bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 10 – 15 minut.

error: Treść zabezpieczona !!