Oto przepis na najlepszy deser, jaki próbowałam. Robię prawie co tydzień. Wszyscy zachwyceni smakiem.

Co na deser? – to ulubione pytanie dzieci i smakoszy słodkości.

Aby ich zaskoczyć warto przyjrzeć się przepisowi, który nie tylko skradnie ich serca, ale jest też łatwy w wykonaniu. Ciasto, o którym mowa, to delikatne połączenie lekkiej śmietanki z słodkim ciastem czekoladowym. Jak je zrobić? Poniżej przepis.

Do wykonania ciasta potrzebne są:

  • 5 jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 ml wody
  • 8 g cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Do nadzienia potrzebne będzie:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 75 g miodu
  • 125 g białej czekolady
  • 8 g cukru waniliowego
  • 10 g żelatyny i 50 ml wody

Na polewę składać się będzie:

  • 80g śmietanki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

W pierwszej kolejności przygotowujemy czekoladowy biszkopt. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą miksera na wysokich obrotach do utworzenia się puszystej piany, czyli przez 10-12 minut. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy i sól, cały czas mieszając.

Do osobnej miski przez sito przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy mieszankę do ubitych jajek, etapami, po łyżce. Lekko przy tym mieszamy jajka od dołu go góry.

Gdy całość będzie już wymieszana – w szklance mieszamy 2 łyżeczki ciasta z wodą. Całość dodajemy do ciasta, mieszając znów od dołu do góry.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 12-15 minut.

Gdy biszkopt będzie już upieczony (warto sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowy) pozostawiamy go do wystygnięcia. Gdy jest już zupełnie zimny – przecinamy go na pół i, w razie potrzeby, wyrównujemy krawędzie.

Jedną w części przedkładamy do kwadratowej foremki, wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Będzie to nasz spód.

W drugiej kolejności przygotowujemy krem.

Żelatynę mieszamy z wodą, pozwalamy jej spęcznieć. Do miski wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier waniliowy i ubijamy na gęstą pianę, po czym wstawiamy do lodówki.

W garnuszku podgrzewamy mleko (nie można go zagotować!), po czy polewamy nim przygotowaną wcześniej w misce, pokruszoną białą czekoladę. Po odczekaniu minuty mieszamy całość do uzyskania jednolite konsystencji.

Następnie dodajemy miód, po czym znów mieszamy. Podgrzewamy żelatynę, aż stanie się płynna i jednorodna, po czym wlewamy ją do masy z czekoladą, mieszamy całość i zostawiamy do wystygnięcia.

Następnie dodajemy masę do ubitej wcześniej śmietany i mieszamy do gładkości. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem.

Na koniec przygotowujemy polewę.

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Po minucie mieszamy trzepaczkę do momentu, gdy polewa będzie gładka. Polewamy ja równomiernie ciasto, po czym całość wstawiamy na co najmniej 6 godzin do lodówki.

error: Treść zabezpieczona !!