Pyszny deser bez pieczenia: twaróg, herbatniki, czekolada…warto zapisać ten przepis

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Przedstawiamy deser idealny – jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, ponieważ nie wymaga pieczenia.

Jego wyjątkowy smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przepis warty zapamiętania, z pewnością wrócisz do niego nie raz!

Czego potrzebujesz?

  • 40 herbatników,
  • 500 g twarogu,
  • 375 ml śmietany,
  • 80 g puddingu/budyniu bez gotowania,
  • 80 ml mleka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 180 ml mleka,
  • 150 g czekolady,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 100 g startej białej czekolady.

Sposób przygotowania:

wymocz przez kilka sekund ciasteczka w mleku. Następnie wyłóż je w przygotowanej uprzednio blasze (najlepiej o wymiarach 20×30 cm). Wymieszaj twaróg z cukrem.

Ubij śmietanę z puddingiem i mlekiem, aż utworzy się gładka masa. Zmniejsz obroty miksera i dodaj twaróg, a następnie miksuj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji i dokładnego wymieszania składników.

Rozprowadź uzyskany krem na herbatnikach, a następnie ułóż drugą warstwę składającą się z namoczonych herbatników i kremu. Na wierzch połóż kolejną warstwę ciastek.

Przygotuj polewę ze startej czekolady i gorącej śmietany. Aby nie była zbita, roztrzep dokładnie trzepaczką. Polej górną warstwę herbatników polewą czekoladową, a następnie umieść deser w lodówce na kilka godzin. Możesz pominąć etap polewy, deser i tak będzie pyszny.

error: Treść zabezpieczona !!