Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch – Zdradzam sekret dlaczego ciasta w bufetach za czasów PRLu były tak pyszne.

Jeśli nadal nie możesz zapomnieć o smaku muffinki ze stołówki, ten artykuł jest dla Ciebie.

Dzisiaj dowiesz się, jak zrobić ciasto według naszego przepisu. Tak właśnie przyrządzali wykwalifikowani kucharze w stołówkach i bufetach w czasach PRLu. Najsmaczniejsze, miękkie i delikatne ciasta uzyskano właśnie według tego przepisu.

Ciasto według naszego przepisu

To ciasto to uniwersalny zestaw zasad, wymagań dyktowanych przez państwo jakości produktów spożywczych, towarów i usług. Może dlatego wszystko było tak smaczne i wysokiej jakości. Pamiętaj tylko o wspaniałych plackach z różnymi nadzieniami, które były sprzedawane na każdym kroku. Teraz nie są już produkowane.

Testowa receptura została zachowana do dziś. A każda gospodyni domowa może upiec pyszne wypieki, zachowując proporcje. Co ciekawe, do tego przepisu nie będą potrzebne żadne jajka ani mleko. Dlatego ciasta okaże się nie tylko smaczne, ale także budżetowe.

Składniki

  • 170 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
  • 10 g masła (można zastąpić margaryną lub olejem roślinnym)
  • 310 g mąki

Przygotowanie

Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Jego temperatura powinna wynosić 35-40 stopni. Wlej drożdże i cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Do tego przepisu nie trzeba robić ciasta, więc natychmiast dodaj mąkę. Lepiej ją wcześniej przesiać, aby ciasto było miękkie i przewiewne. Wsypać mąkę porcjami, od razu mieszając. Dodaj również sól i zmiękczone masło. Można je zastąpić margaryną lub olejem roślinnym. Następnie wymieszaj wszystkie te składniki.

Zacznij wyrabiać ciasto najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepkie. Następnie przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie powinien wzrosnąć 1,5–2 razy. Następnie rozciągnij, ponownie przykryj folią i odstaw na 1 godzinę.

Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie. Z niego możesz ugotować dowolne ciasta. Aby to zrobić, musisz podzielić całą ilość ciasta, zrobić mniejsze porcje i wypełnić nadzieniem. Następnie zawiń placki i usmaż.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!