Idealny do ziemniaków czy makaronu: Pyszny, szybki w wykonaniu sos radziecki z pastą pomidorową.

Jeśli masz już dość zwykłych przepisów na sosy i chciałabyś spróbować czegoś nowego, mam dla Ciebie niesamowity przepis na przepyszny sos radziecki. Szybki w wykonaniu, bezmięsny i bardzo aromatyczny!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Rozpuść masło na małym ogniu. Możesz dodać do niego trochę warzyw np. cebulkę. Dodaj mąkę pszenną na patelnię, wymieszaj.

Mąkę podsmaż na złoty kolor, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj ponownie. Cienkim strumieniem wlej 0,5 litra wody na patelnię, mieszaj.

Dodaj sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj inne swoje ulubione przyprawy. Osobiście dodaję jak mam ochotę suszony koperek, pietruszkę i czosnek. Czasami używam oregano i papryki.

Dodaj trochę cukru do sosu, aby zrównoważyć smak. Wymieszaj składniki, aby nie pozostały grudki. Pod koniec gotowania dodaj na patelnię śmietanę. Wszystko wymieszaj

Sos gotowy! Dodaję go np. do puree, ryżu czy makaronu albo do klopsików. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!