Wystarczy mieć pod ręką jabłka, oraz trochę chęci do zrobienia pysznych, miękkich rogalików z jabłkowym nadzieniem. Przepis.

Czasami zdarza się, że mamy ochotę przygotować słodki wypiek, jednak nie mamy siły wybierać się na zakupy.

Wtedy z pomocą przychodzi ten przepis na pyszne rogaliki, których nadzieniem może być tak na prawdę wszystko – od owoców, przez dżemy, aż po mak i orzechy. Spróbuj koniecznie!

Składniki

Ciasto:

  • mąka półgruba – 2 szklanki (ok. 350 g)
  • mąka pszenna – 2 szklanki (ok. 350 g)
  • cukier – 3 łyżki (ok. 30 g)
  • sól – 2 łyżeczki (ok. 10 g)
  • świeże drożdże – 1 kostka (100 g)
  • jajka – 3 sztuki
  • mleko – 1 szklanka (ok. 250 ml)
  • kwaśna śmietana – 200 ml
  • masło – 125 g
  • cytryna – 1 sztuka

Propozycje nadzienia:

  1. nadzienie orzechowe – mielone orzechy, mleko (ok. 20 ml) oraz cukier do smaku (ilość wedle uznania)
  2. nadzienie owocowe – jabłka (4-5 sztuk), cukier oraz cynamon do smaku (ilość wedle uznania)
  3. nadzienie dżemowe – dżem o dowolnym smaku (np. morelowy, truskawkowy, śliwkowy)
  4. nadzienie makowe – mielony mak oraz cukier do smaku (ilość wedle uznania)

„Glazura” do posmarowania rogalików przed pieczeniem – żółtka jaj (2 sztuki), mleko (ok. 20 ml)

Przygotowanie

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, wyjmij odpowiednio wcześnie z lodówki mleko, aby podczas mieszania składników miało ono temperaturę pokojową. Rozpuść także masło, aby zdążyło przestygnąć. Do miski wsyp mąkę (możesz ją przesiać przez sitko, aby ciasto było bardziej puszyste), cukier i sól.

Następnie dodaj także śmietanę, jajka oraz startą skórkę z cytryny. Do wcześniej wspomnianego mleka dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki (ok. 20 g) oraz 1 łyżkę cukru (ok. 10 g). Przygotowaną mieszankę odstaw na kilka minut.

Do miski z mąką dodaj roztopione masło oraz drożdże i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj (przez ok. 10 minut). Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło, a w międzyczasie przygotuj wybrane nadzienie 😉 Blat posyp mąką i połóż na niego ciasto.

Podziel je najpierw na 8 części, a następnie każdą z nich na 3 lub 4 kawałki. Na każdy kawałek ciasta połóż trochę farszu, a potem zwiń w rogalika. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej jeszcze surowe ciastka. Przed wstawieniem ich do piekarnika, posmaruj je „glazurą” przygotowaną z żółtek oraz mleka.

Rogaliki piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego! 😉

error: Treść zabezpieczona !!