Łatwa w przygotowaniu i mięciutka. Taka jest właśnie świąteczna rolada, której przepis tu przedstawiam. Można ją przygotowywać na różne sposoby.

Jeżeli masz ochotę na smakowitą i stosunkowo łatwą w przygotowaniu roladę świąteczną, skorzystaj z zaprezentowanego poniżej przepisu. Dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się wyśmienitym posiłkiem.

Do przygotowania rolady będziesz potrzebował następujących składników:

  • niewielkiej cebuli
  • 2 jajek
  • 6 starszych rogali
  • 70g masła
  • natki pietruszki, bazylii, oliwek
  • 2 ząbków czosnku
  • mleka do namoczenia rogali
  • szczypty gałki muszkatołowej
  • oregano
  • majeranku
  • vegety
  • soli i pieprzu do smaku
  • opcjonalnie wędzone mięso bądź szynka

Roladę robi się w bardzo prosty sposób. Pierwszym etapem będzie posiekanie cebuli i doprawienie jej ziołami. Potem należy usmażyć ją na złoty kolor. Następnie trzeba pokroić drobno rogale i namoczyć je w mleku. Pieczywo posyp przyprawami oraz dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

error: Treść zabezpieczona !!