Pyszna rolada z mięsa mielonego: Tak przygotowała ją moja babcia. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Jest to kapitalny przepis na roladę, która może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przygotować może ją niemal każdy, a jej smak jest wspaniały. Można ją również przygotować w wolnej chwili, a następnie włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu, gdy będziemy potrzebować szybkiego obiadu będzie wystarczyło ją wyjąć i wsadzić do piekarnika.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • przyprawy takie jak; słodka papryka oraz zioła prowansalskie, oraz 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Kwaśna śmietana

Nadzienie:

  • Sos, najlepiej musztarda albo ketchup
  • Tarty żółty ser

Przygotowanie:

Mięso warto przygotować dzień wcześniej, w godzinach wieczornych.

Wymieszaj mielone z mlekiem, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Opcjonalnie można posolić mięso. Następnie odstaw je do lodówki.

Schłodzone mięso podziel na dwa równe kawałki. Najlepiej jakby przybrały kształt prostokątów. Posmaruj je ketchupem lub musztardą i posyp startym serem.

Ostrożnie zwiń prostokąty w rolady. Ułóż zawiniątka obok siebie na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Wierz rolad posmaruj kwaśną śmietaną wedle uznania.

Rolady wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 40-45 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!