Hit każdej imprezy. Roladka z boczku w rękawie – W sklepie tego nie kupisz.

Aromatyczny boczek, który za króluje na niejednej imprezie. Soczyste mięso, uzupełnione idealnie skomponowanymi przyprawami jest czymś co kocha większość z nas. Dlatego szykując kolejną imprezę koniecznie przetestuj ten przepis!

Składniki:

  • 1 kg boczku (bez skóry)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Boczek pokrój w plastry a następnie w kostkę (o grubości około 1 cm). Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulkę drobno posiekaj. Warzywa dodaj do mięsa oraz dosyp resztę przypraw. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 30 min. Mięso podziel na dwie części, obie włóż do rękawa do pieczenia i umieść na blaszce (rękawy dobrze zawiąż). Roladę piecz w 170 stopniach przez 1 godzinę.

Danie schłódź w lodówce przez cała noc (możesz umieścić na niej ciężki przedmiot – ok. 0,5 kg. Roladę podawaj schłodzoną i pokrojoną w plastry (o grubości około 1 cm)

WSKAZÓWKA: Rolada idealnie komponuje się z pikantną musztardą lub sosem chrzanowym. Gotowe. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!