Niesamowita roladka czekoladowa bez pieczenia: Deser, który wygląda jak z cukierni i można go przygotować w 5 minut!

Fantastyczna rolada czekoladowa według przepisu który niedawno znalazłam w intrenecie. Nie trzeba go nawet piec, a wygląda tak pięknie, że nikt nie uwierzy, że nie kupiłaś jej w cukierni!

Potrzebujesz:

Baza:

  • 310 g ciastek czekoladowych
  • 30 g kakao
  • 160 g ciepłego mleka
  • 20-30 g cukru

Nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 5-7 kropli esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)

Przygotowanie:

Ciastka włóż do robota kuchennego i zmiel. Dodaj kakao, wlej mleko i wyrób na gładkie ciasto.

Następnie zawiń je w folię spożywczą i przechowuj w lodówce przez 10-15 minut .

Teraz przygotuj nadzienie. Mascarpone przełóż do miski, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.

Na blat połóż folię spożywczą, rozwałkuj na niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.

W ten sposób uformuj ciasto w prostokąt. Zdejmij górną warstwę folii. Równomiernie rozprowadź krem na powierzchni ciasta, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi.

Ostrożnie zwiń deser w roladę za pomocą folii.

Na tym etapie dobrze jest włożyć roladę do lodówki na kilka godzin, ale jeśli nie masz czasu, możesz ją od razu pokroić.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!