Mąka, twaróg, wiórki, masło … Ten przepis na roladki z twarogu to petarda. Zrobisz je w 20 min

Kiedyś przepisy na bazie ciasta drożdżowego wydawały mi się za trudne, dlatego szukałam innych rozwiązań. Gdy więc natknęłam się na przepis na szybkie i proste w wykonaniu pyszne roladki twarogowe, wiedziałam, że to coś dla mnie.

Do dzisiaj często z niego korzystam. Pokochałam też twaróg, który jest bardzo wdzięcznym składnikiem. Oryginalny przepis wzbogaciłam o dodatkowy składnik – wiórki kokosowe, które dodaję do nadzienia. Moim zdaniem dodają one całemu deserowi niepowtarzalny smak.

Składniki potrzebne do przyrządzenia smakowitych roladek z twarogu

  • 250 g twarogu
  • 80 g masła
  • sól (szczypta)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie roladek

Połącz ze sobą twaróg, sól i pokrojone w kostkę miękkie masło. Używając widelca, rozgnieć grudki w celu uzyskania gładkiej konsystencji.

Do twarogowej masy dodaj przesianą połowę mąki oraz proszek do pieczenia, po czym wszystko wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, powoli wsypując pozostałą ilość mąki w ilości zależnej od potrzeb.

Kiedy ciasto będzie gładkie i zwarte, podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 2–3 cm, a następnie przytnij postrzępione krawędzie.

Oba kawałki ciasta posyp z jednej strony cukrem i wiórkami kokosowymi. Zwiń prostokąty ciasno w rolady i pokrój na 5-centymetrowe kawałki. Ułóż je na pokrytej papierem blasze. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

Po wyjęciu roladek z piekarnika posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!