Zasmakują absolutnie każdemu: Przepyszne rolki z nadzieniem. Niezwykle smaczne. Zjadłam 20 na raz.

Wstyd przyznać, po upieczeniu tych rolek odkryłam w sobie prawdziwego łasucha – zjadłam ich aż 20! Lepiej przygotuj podwójną porcję!

Nie przepadasz za jabłkami? Proponowane rolki raz na zawsze sprawią, że pokochasz nawet ich kwaśność. A jeśli jesteś ich fanem – przepis zawiśnie na lodówce!

Smakowicie chrupiące rolki nadziewane cynamonowym jabłkiem są wspaniałą propozycją przekąski do kawy lub herbaty. Szkoda jedynie, że znikają tak szybko!

Składniki

  • 4 sztuki jabłek
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 125 g oleju roślinnego
  • 125 g kefiru
  • 75 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka kurkumy
  • jajko
  • 63 dag mąki

Przygotowanie

Warto zacząć od nadzienia. Zetrzyj na tarce jabłka i wymieszaj je z cukrem. Gotuj je na patelni na wolnym ogniu 25 minut, aż nadmiar wody wyparuje z jabłek. Następnie dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Skombinuj dużą miskę. Wymieszaj w niej kefir, masło (możesz je delikatnie wcześniej stopić), olej, cukier puder, waniliowy, kurkumę, skrobię i jajko. Następnie stopniową dodawaj mąkę, mieszając. Powstałe ciasto starannie wygnieć.

Z ciasta wyodrębnij około 40 kulek (mogą ważyć ok 30 g) i rozwałkuj je na małe placki. Na wierzch równomiernie nałóż nadzienie i zawiń w estetyczne rolki.

Na blachę i bum do pieca ustawionego na 180 stopni Celsjusza na 20 min. Gotowe! 

error: Treść zabezpieczona !!