Rolka rybna – oryginalna przekąska, która szybko zniknie ze stołu.

Kiedy podałam tę przekąskę gościom, byli zachwyceni, a po chwili nic już nie zostało! Doceni ją każdy, kto lubi ryby. Efektowna, a bardzo łatwa w przygotowaniu.

Potrzebne będą:

  • puszka ryby (takiej, jaką lubisz)
  • 3 tortille
  • 3 jajka na twardo
  • 100 g sera, najlepiej twardego
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka lub koperek
  • majonez

Jak zrobić rolkę rybną?

Czosnek obierz i wyciśnij przy pomocy praski. Zioła umyj i posiekaj na drobne kawałeczki. Przełóż wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszaj z dodatkiem majonezu. Tak powstały sos podziel na 3 części.

Jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na grubej tarce. Możesz też rozgnieść je przy pomocy widelca. Odsącz rybę, ułóż na talerzu i rozgnieć widelcem. Zetrzyj ser na tarce z małymi oczkami.

Posmaruj tortillę sosem majonezowym i ułóż na nim rybę. Powinna być rozłożona równomiernie. Przykryj placek z rybą drugim plackiem tortilli, posmaruj sosem majonezowym i ułóż na nim jajka. Następnie na wierzchu ułóż ostatni placek, posmaruj sosem i posyp startym serem.

Zwiń ostrożnie placki w rolkę. Staraj się, by była dobrze zwinięta, tak aby nic nie wypadło ze środka. Umieść w lodówce na ok. 3-4 godziny.

Po schłodzeniu pokrój w plastry (1,5-2 cm) i podawaj gościom. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!