Sałatka warzywna w słoikach – poznaj szybki, smaczny i prosty przepis mojej babci. Hit w mojej kuchni

Doskonała domowa zaprawa – sałatka warzywna w słoikach. Jest niezwykle popularna w naszym kraju i znika błyskawicznie.

Przepis dostałam od babci, która kilka lat temu robiła te przetwory, kiedy je spróbowaliśmy, od razu poprosiliśmy ją o przepis. Ta sałatka warzywna w słoiku jest naprawdę najlepsza, smakuje obłędnie i jest uwielbiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za warzywami.

Składniki:

  • 2,5 kg kapusty
  • 1 kg papryki (różne kolory)
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 15 dg cukru
  • 500 ml octu
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: ogórek, ostra papryczka

Przygotowanie:

Oczyścić kapustę, marchew, cebulę, paprykę i zetrzeć na małe oczka. Zrób dressing z cukru, octu, oleju. Wymieszać i wlać do mieszanki warzywnej .

Dobrze wymieszaj, połącz warzywa i odstaw na 24 godziny .Następnie wystarczy włożyć do butelek z sokiem, zamknąć i przechowywać na zimno. Sałatka wytrzyma bardzo długo, o ile nie zjesz jej wcześniej – u nas znika bardzo szybko.Z tej dawki wyszło około 15 małych słoików.

Najsmaczniejszy dodatek do niedzielnego steku i sałatki. Jednak tę mieszankę warzywną można zjeść również prosto z kubka. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!