Sałatka z wątróbek drobiowych. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil. Sprawdzony przepis.
Sałatka z wątróbek drobiowych – procedura przygotowania
Lato jest idealne na wszelkiego rodzaju sałatki warzywne, makaronowe czy mięsne. Podczas gorących, letnich temperatur zwykle nie mamy zbytniego apetytu na ciężkie i gorące dania, ale nasz organizm wciąż potrzebuje zaopatrzenia w składniki odżywcze niezależnie od pogody. Dla uzupełnienia dawki witaminy A i innych cennych substancji polecamy zatem dość nietypową, ale tym bardziej smaczną sałatkę z pieczonych wątróbek drobiowych, która z pewnością trafi w Wasze kubki smakowe.
Składniki
- wątróbka drobiowa – 300 gr
- liść laurowy – 1 szt
- czarny pieprz – 4 kulki
- jajka – 3 szt
- marchewka – 3 szt
- cebula – 3 szt
- czosnek – 2 ząbki
- ogórki kiszone – 4 szt
- kukurydza w puszkach – 6 łyżek
- fasola – 6 łyżek
- olej – 3 łyżeczki
- jogurt – 10 łyżeczek
Instrukcje przygotowania:
Oczyść i umyj marchewki i pokrój je w paski lub zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na kuchence i wrzuć cebulę i marchewkę do smażenia.
Wątróbki drobiowe umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Włóż je do garnka z zimną wodą, dodaj trochę soli, liść laurowy i czarny pieprz i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż będą miękkie. Podczas gotowania na bieżąco usuwaj pianę z poziomu wody w garnku, która zacznie się tam osadzać.
Odcedź ugotowaną wątrobę i pozwól jej ostygnąć. W międzyczasie ugotuj cztery jajka na twardo (zajmuje to od 7 do 10 minut). Schłodzić je zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę za pomocą krajalnicy. Umieść jajka w odpowiedniej głębokiej misce.
Pokrój ogórki w kostkę i dodaj je do miski z jajkami, kukurydzą i fasolą, smażoną cebulą i marchewką oraz wątróbką pokrojoną w kostkę. Jeśli chcesz, możesz usmażyć wątróbkę na patelni z odrobiną oleju przed dodaniem jej do sałatki. Nabierają lepszego smaku.