Sałatki na odchudzanie z buraczków. Jem nawet w nocy i nie boję się że przytyję. Na smukłą talię.

Poznajcie przepisy na sałatki dietetyczne z zastosowaniem buraka – prawdziwej bomby witaminowo -mineralnej!

Buraki, chociaż w Polsce jadane od bardzo dawna, są tak naprawdę dietetycznym odkryciem ostatnich lat. Nie są już tylko dodatkiem do kotleta czy podstawą wigilijnego barszczu.

Teraz z buraków robimy zupę krem, łączymy je z kozim serem i orzechami. Odpowiednio przygotowane stanowią podstawę dla wegańskich burgerów czy bezmięsnego carpaccio. Ale prawdziwym hitem są niskokaloryczne, a do tego bardzo zdrowe, sałatki z buraków.

O tym, że warto je jeść, mówią same składniki odżywcze zawarte w burakach.

Znajdziemy w nich cały zestaw witamin – poza witaminami z grupy B, warunkującymi prawidłowe procesy krwiotwórcze i pozwalającymi pozbyć się anemii, znajdziemy w nich również witaminę E, A, K i PP. Do tego wiele minerałów, w tym cynk, magnez, żelazo, jod, potas, sód, a także błonnik, usprawniający pracę układu trawiennego.

Jak przygotować buraki do sałatek?

Najlepiej upiec je w folii aluminiowej. Pieczone buraki zachowują więcej wartości odżywczych niż te gotowane. Dodatkowo, nie tracimy ich pięknego koloru.

Upieczone buraczki można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Warto poznać więc kilka przepisów na rewelacyjne, dietetyczne sałatki z buraczkami!

Sałatka z buraka z orzechami włoskimi i suszoną śliwką

Przygotuj:

  • 1 duży pieczony burak, obrany ze skórki i starty na tarce o dużych oczkach
  • 2 duże suszone śliwki, namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w plastry
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku

Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w misce. Mieszamy i gotowe do nałożenia na talerz! Pyszne jako dodatek do dania głównego albo jako zdrowy lunch.

Sałatka Fitness

error: Treść zabezpieczona !!