Buraki, chociaż w Polsce jadane od bardzo dawna, są tak naprawdę dietetycznym odkryciem ostatnich lat. Nie są już tylko dodatkiem do kotleta czy podstawą wigilijnego barszczu.
Teraz z buraków robimy zupę krem, łączymy je z kozim serem i orzechami. Odpowiednio przygotowane stanowią podstawę dla wegańskich burgerów czy bezmięsnego carpaccio. Ale prawdziwym hitem są niskokaloryczne, a do tego bardzo zdrowe, sałatki z buraków.
Znajdziemy w nich cały zestaw witamin – poza witaminami z grupy B, warunkującymi prawidłowe procesy krwiotwórcze i pozwalającymi pozbyć się anemii, znajdziemy w nich również witaminę E, A, K i PP. Do tego wiele minerałów, w tym cynk, magnez, żelazo, jod, potas, sód, a także błonnik, usprawniający pracę układu trawiennego.
Najlepiej upiec je w folii aluminiowej. Pieczone buraki zachowują więcej wartości odżywczych niż te gotowane. Dodatkowo, nie tracimy ich pięknego koloru.
Upieczone buraczki można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Warto poznać więc kilka przepisów na rewelacyjne, dietetyczne sałatki z buraczkami!
Przygotuj:
Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w misce. Mieszamy i gotowe do nałożenia na talerz! Pyszne jako dodatek do dania głównego albo jako zdrowy lunch.