Schab po bałkańsku – Obłędny smak. Tak pysznego schabu jeszcze nigdy w życiu nie jedliście

Jestem przekonana, że tak pysznego schabu jeszcze nigdy w życiu nie jedliście. Podsmażony schab w towarzystwie pomidorów i papryki wygląda pięknie i smakuje cudownie.

Schab po bałkańsku to danie, które wykonasz w jednym garnku. Wygląd tego dania również cię zachwyci!

Przekonaj się sama i wykonaj ten przepis, który podam ci poniżej. Zasmakuj tego rozpływającego się w ustach schabu i podaj go swojej rodzinie lub znajomym.

Składniki: 

  • 500-600 g schabu bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 2 puszki krojonych bez skórki pomidorów
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej rzepakowy
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu chilli cayenne

Przygotowanie:

Umytą paprykę osusz i obierz z gniazd nasion, a następnie pokrój na cienkie paski.  Obierz cebulę i czosnek pokrój w piórka, a czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Ogórki i pieczarki pokrój w plasterki. Wszystko odstaw na później.

Kiedy przygotujesz warzywa zajmij się schabem. Umyj go i osusz, a następnie pokrój go w plastry. Tak przygotowany schab oprósz słodką papryką, majerankiem, szczyptą soli, pieprzu oraz pieprzu chilli cayenne.

Doprawione kawałki schabu otocz w mące pszennej. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej schab do momentu zarumienienia się mięsa.

Nie pozbywaj się tłuszczu po smażeniu schabu. Dolej do niego jeszcze trochę oleju i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Gdy to już zostanie wykonane wrzuć na patelnię pokrojone wcześniej pieczarki. Smaż je do momentu aż połączą się z cebulką i będą już uduszone.

Do wcześniej usmażonego schabowego dodaj pokrojone w paski papryczki. Całość smaż, aż papryka się podsmaży (około 5 minut). Po tym czasie dodaj pomidorki z puszki oraz przygotowanego wcześniej ogórka. Niech wszystko razem jeszcze chwilę się podusi.

Całe danie należy poddusić w naczyniu z przykrywką. Powinno to trwać około 15 minut. Kiedy po tym czasie w naczyniu będzie nadmiar wody zdejmij pokrywkę i odparuj ją do czasu aż konsystencja sosu stanie się gęstsza. Kiedy zobaczysz, że sos jest już wystarczająco gęsty zdejmij naczynie z ognia.

Tak przygotowany schab po bałkańsku najlepiej smakuje podawany z ryżem lub kaszą taką jaką lubisz. Nie musisz podawać go od razu po przygotowaniu. Schab po bałkańsku jest daniem, które nadaje się do odgrzania po jakimś czasie od przygotowania.

Przed samym podaniem należy ugotować tylko kaszę lub ryż jako dodatek do schabu. Myślę, że gdy spróbujesz tego dania zagości ono w twojej kuchni na dłużej. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!