Schab po bałkańsku – Obłędny smak. Tak pysznego schabu jeszcze nigdy w życiu nie jedliście
Jestem przekonana, że tak pysznego schabu jeszcze nigdy w życiu nie jedliście. Podsmażony schab w towarzystwie pomidorów i papryki wygląda pięknie i smakuje cudownie.
Schab po bałkańsku to danie, które wykonasz w jednym garnku. Wygląd tego dania również cię zachwyci!
Przekonaj się sama i wykonaj ten przepis, który podam ci poniżej. Zasmakuj tego rozpływającego się w ustach schabu i podaj go swojej rodzinie lub znajomym.
Składniki:
- 500-600 g schabu bez kości
- 2 czerwone papryki
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g pieczarek
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 2 puszki krojonych bez skórki pomidorów
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy
- mąka pszenna
- sól, pieprz do smaku
- szczypta pieprzu chilli cayenne
Przygotowanie:
Umytą paprykę osusz i obierz z gniazd nasion, a następnie pokrój na cienkie paski. Obierz cebulę i czosnek pokrój w piórka, a czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Ogórki i pieczarki pokrój w plasterki. Wszystko odstaw na później.
Kiedy przygotujesz warzywa zajmij się schabem. Umyj go i osusz, a następnie pokrój go w plastry. Tak przygotowany schab oprósz słodką papryką, majerankiem, szczyptą soli, pieprzu oraz pieprzu chilli cayenne.
Doprawione kawałki schabu otocz w mące pszennej. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej schab do momentu zarumienienia się mięsa.
Nie pozbywaj się tłuszczu po smażeniu schabu. Dolej do niego jeszcze trochę oleju i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Gdy to już zostanie wykonane wrzuć na patelnię pokrojone wcześniej pieczarki. Smaż je do momentu aż połączą się z cebulką i będą już uduszone.
Do wcześniej usmażonego schabowego dodaj pokrojone w paski papryczki. Całość smaż, aż papryka się podsmaży (około 5 minut). Po tym czasie dodaj pomidorki z puszki oraz przygotowanego wcześniej ogórka. Niech wszystko razem jeszcze chwilę się podusi.
Całe danie należy poddusić w naczyniu z przykrywką. Powinno to trwać około 15 minut. Kiedy po tym czasie w naczyniu będzie nadmiar wody zdejmij pokrywkę i odparuj ją do czasu aż konsystencja sosu stanie się gęstsza. Kiedy zobaczysz, że sos jest już wystarczająco gęsty zdejmij naczynie z ognia.
Tak przygotowany schab po bałkańsku najlepiej smakuje podawany z ryżem lub kaszą taką jaką lubisz. Nie musisz podawać go od razu po przygotowaniu. Schab po bałkańsku jest daniem, które nadaje się do odgrzania po jakimś czasie od przygotowania.