Ścieram 4 jabłka, układam je na cieście razem z twarogiem i przykrywam: Doskonały domowy przepis na szarlotkę twarogową

Doskonały domowy przepis na szarlotkę z twarogiem, który smakuje wyśmienicie i nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Spróbuj przygotować go według tego nieskomplikowanego przepisu i podaruj sobie odrobinę luksusu na coodzień.

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki soli

Na nadzienie:

  • 4 większe jabłka lub 6 mniejszych jabłek
  • wanilia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 średnie jajko
  • szczypta wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki skrobi lub mąki (w razie potrzeby)

Przygotowanie:

Ubij masło z cukrem.

Dodaj 2 jajka, sól, proszek do pieczenia i na koniec stopniowo mąkę. Wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w  folię i przechowuj w lodówce przez około 40 minut. Następnie podziel je na pół.

Rozwałkuj połowę na posypanym mąką papierze do pieczenia. Przygotuj nadzienie – zetrzyj jabłka, dopraw wanilią i cynamonem.

Twarożek wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Rozwałkuj ciasto na blaszce do pieczenia, ułóż na nim naprzemiennie za pomocą łyżki stare jabłka i nadzienie serowe.

Nadzienie możesz pospać około 1 łyżką skrobi lub mąki

Drugie ciasto rozwałkuj również na posypanej mąką powierzchni i ostrożnie ułóż je na nadzieniu.

Odetnij brzegi ciasta tak, aby nie wystawały spoza blachy do pieczenia i połóż je pokrojone na wierzchu ciasta. Nakłuj ciasto widelcem.

Posmaruj rozkłóconym jajkiem i włóż do piekarnika.

Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Życzę smacznego!
error: Treść zabezpieczona !!