Sto razy lepsze od klasycznych: Bez czekania, fantastyczne w smaku: Pączki krakowskie – Przepis

Moja ciocia Jolanta z Krakowa te serowe pączki robi od lat.

Są niezwykle miękkie i fantastycznie smaczne. Jeśli masz ochotę na coś naprawdę smacznego, koniecznie spróbuj.

Składniki:

  • 500 g twarogu w kawałkach
  • 4 mniejsze jajka
  • 4 łyżki rumu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie pagórkowatej)
  • 500 g mąki półgrubej
  • szczypta
  • sól
  • dżem
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ręcznie wszystkie składniki, a gotowe ciasto przełóż na posypaną mąką deskę. I niech przez chwilę stoi przykryty. Rozwałkuj do około 1 cm i wytnij mniejsze kółka/szyszki. Czasami ciasto trochę się skleja, trzeba je dobrze posypać (zależy to od twarogu, a także od wielkości jajek).

Jeśli ciasto naprawdę się do ciebie klei, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby szyszki nie były jak kamień. Smażyć je z obu stron na wyższej warstwie oleju na złoty kolor.

Powinny się ładnie napompować. Nie napełniamy pączków strzykawką, nakładamy dżem na wierzch i lekko posypujemy cukrem. Najlepiej smakują na ciepło. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!