Jeśli jesteś zapracowana, ale uwielbiasz rozpieszczać swoją rodzinę pysznymi, słonymi smakołykami, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Około 30 minut i na Twoim stole zagoszczą mięsne ślimaczki, których smak zachwyci każdego!
Rozcieńcz drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj, przykryj i umieścić w ciepłym miejscu na 30 minut. Ubij jajko z solą, dodaj cukier. Dodaj mieszankę jajeczną do drożdży, dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i ugnieć ciasto, aby nie przylegało do rąk. Idealną pomocą tu może być automat do pieczenia chleba. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na kolejne 20 minut.
Teraz rozwałkuj warstwę o grubości 3-5 mm z połowy ciasta, ułóż warstwę połowy mielonego mięsa (możesz doprawić je według własnego gustu) na wierzchu, nie smarując krawędzi. Zwiń ciasto w rolkę, a następnie pokrój w plastry o szerokości 5-7 cm. Jedną stronę krawędzi ciasta połącz ze sobą. Analogicznie postąp z resztą składników.
Połóż ślimaczki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i posmaruj ubitym żółtkiem (opcjonalnie).
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Apetyczne ślimaczki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe! Smacznego!