Te faszerowane ślimaki, piekę od 20 lat według tego najprostszego przepisu. Przygotowanie jest proste, a efekt Cię zachwyci.

Doskonały przepis na miękkie ciasta budyniowe – ślimaki z dżemem. Przygotowanie jest proste, a efekt Cię zachwyci.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 170 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 25 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • Dżem morelowy
  • Gotowany budyń
  • Cukier puder

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mleko, cukier i łyżkę masła.

Dodaj drożdże, jajka i wymieszaj.

Na koniec wmieszaj mąkę i zrób ciasto.

Dodaj również olej.

Przykryj i odstaw na 40 minut do fermentacji.

Następnie rozwałkować na posypanej mąką desce i pokroić w paski.

Ciasto zwijamy w kształt ślimaka.

Złożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W środku robimy dziurę, w którą wkładamy łyżeczkę dżemu.

Wypełnij fałdy budyniem.

Piec w 180 stopniach przez 25 minut.

Na sam koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!