Pierś z kurczaka tak dobra, że sprawi, że twoja mama będzie Ci zazdrościć – Przepis z najlepszej restauracji w mieście.

Doskonałym składnikiem na szybko przygotowany obiad czy kolację jest kurczak. W naszych domach często serwujemy roladki z kurczaka faszerowane, które są soczyste od środka i chrupiące na zewnątrz.

Oto zestawienie składników:

Dla ziemniaków:

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 30 ml oleju roślinnego

Dla mięsa:

  • mielona czerwona papryka
  • zmielony czarny pieprz
  • sól
  • zioła według uznania
  • 3 piersi kurczaka

Dla majonezu domowego:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Dla farszu:

  • natka pietruszki
  • 150 g sera
  • 1 ząbek czosnku

Jak przygotować:

Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na plastry. Następnie dodaj do nich mieloną paprykę, czarny pieprz i olej, a potem umieść w żaroodpornym naczyniu i wszystko dobrze wymieszaj rękoma.

Rozetnij na pół piersi kurczaka poziomo, przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem.

Połącz sól, mielony pieprz i wybrane zioła w małej misce, a następnie posyp mięso z obu stron i wmasuj dłońmi.

W szklance za pomocą blendera ręcznego, wymieszaj olej, ocet, jajko, musztardę i przeciśnięty czosnek, aby przygotować majonez. Połącz składniki na twardej powierzchni: posiekaną natkę pietruszki, starty ser i czosnek.

Następnie piersi z kurczaka posmaruj majonezem i nałóż farsz, a potem zawiń roladki.

Na warstwie ziemniaków, ułóż roladki, a wierzch posmaruj majonezem.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie, posyp wierzch roladek startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe! Możesz podawać upieczone roladki! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!