Smażony, chrupiący kalafior panierce zachwyci miękkim środkiem. Prosty przepis, który nie zajmuje dużo czasu.

Kalafior nie gości zbyt często na polskich stołach.

Jest to wielka strata, gdyż warzywo to niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, ale przede wszystkim może smakować wybornie. Duża aromatyczność i wspaniałą struktura. Kalafior w panierce sprawdzi się idealnie jako dodatek do dania głównego, ale także samodzielna potrawa. Sprawdź jak ja przygotować!

Będziesz potrzebować:

  • 1 duży kalafior
  • 250 ml wody
  • Ok. 100 g mąki pszennej
  • 2 jaja kurze
  • Kurkuma
  • Mielona papryka słodka
  • Papryczka chili
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • ok. 15 ml mleka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafior dokładnie umyj a następnie pokrój w grube plastry.

Do garnka wlej wodę, poczekaj aż będzie wrzała, a następnie umieść w niej plastry kalafiora na około 7-8 minut.

W miseczce przygotuj mieszankę przypraw i mąki. Zastosuj proporcje według własnego uznania.

Do drugiej miski wbij 2 kurze jaja. Rozbij je używając trzepaczki lub widelca. Podgotowany kalafior umieść w mieszance przypraw i mąki a następnie obtocz w jajku i znów w mieszance.

Tak przygotowany kalafior smaż na patelni przez kilka minut aż stanie się chrupiący. To już wszystko, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!