Oto kilka prostych wskazówek, jak przyrządzić w domu delikatną i soczystą wołowinę. Będzie to pyszny posiłek dla całej rodziny.
Wołowina duszona w jogurcie z grzybami to doskonałe danie zarówno dla dużych grup, jak i na rodzinne obiady.
Pieczarki można zastąpić dowolnymi grzybami. Miękką, soczystą wołowinę można podawać z tłuczonymi ziemniakami, różnymi ziarnami, ryżem lub makaronem.
Należy przygotować następujące składniki:
- 300 g pieczarek lub innych grzybów
- 2 cebule
- 600 g wołowiny
- 200 ml mleka
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, tymianek
- 50 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1 – W rondlu roztop 50 gramów masła. Pokrój cebulę na małe kawałki, a grzyby na duże kawałki. Podsmaż do uzyskania złotego koloru.
Krok 2 – Pokrój 600 g wołowiny na małe kawałki, a następnie dodaj je do podsmażonej cebuli, grzybów i kopru włoskiego. Mieszaj przez 10 minut. Smaż przez 10 minut. Gotuj kolejne 30 minut na średnim ogniu.