Przepis na pięknie pachnący strudel makowy z pysznym, wilgotnym nadzieniem. Idealna propozycja jako deser podczas świąt.
Jeśli lubisz ciasta o bogatym i wilgotnym nadzieniu na pewno posmakuje Ci pachnący strudel makowy. Stosując się do tego przepisu z pewnością będziesz mógł się cieszyć przepysznym efektem, którym podzielisz się ze znajomymi i rodziną!
Składniki:
Ciasto:
- 300ml mleka
- 500g mąki półgrubej
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 kostka świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 220g mielonego maku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 90-100g cukru pudru do smaku
- 100ml mleka
Przygotowanie:
Na początku trzeba przygotować ciasto. Rozpoczynamy od rozkruszenia drożdży w misce i dodania około łyżeczki mąki i cukru. Następnie powstałą miksturę zalewamy połową mleka, mieszamy i odstawiamy. Wszystko przykrywamy ręcznikiem, aby drożdże mogły urosnąć. W międzyczasie do miski o większym rozmiarze wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i mieszamy ją z solą, cukrem oraz olejem.
Potem wszystko mieszamy, stopniowo dodajemy drożdże, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Całość odstawiamy do zakwaszenia na około 30 minut w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Czas oczekiwania wykorzystujemy na przygotowanie nadzienia makowego.
Wsypujemy do miski zmielony mak i zalewamy wrzątkiem do około 2-3cm. Odstawiamy do ostygnięcia na około 30-60 minut. W następnej kolejności odlewamy wodę i mieszamy mak mikserem.
Potem gotujemy w garnku mleko z cukrem i dodajemy cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz zmielony mak. Całość gotujemy przez kilka minut a następnie ostudzamy. Przygotowany wcześniej zakwas wykładamy na blat posypany mąką i dzielimy na cztery części. Każdą wałkujemy do kształtu prostokąta o grubości około 3 mm.
Nadzienie makowe równomiernie rozkładamy na cieście, rolujemy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i natartej odrobiną oleju. Całość pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze do 200 stopni, do momentu aż ciasto się zarumieni.