Nie jadłaś jeszcze tak dobrej sycącej zupy z serem i grzybami – kiedy ją robię, rodzina zjada cały garnek od razu.

Masz ochotę zjeść coś smacznego?

Przedstawiam błyskawiczny przepis na sycąca i pełną aromatu zupę z serem i grzybami.

Do przygotowania zupy potrzebne będą:

  • 7-8 sztuk pieczarek
  • 250 g serka topionego, najlepiej śmietankowy
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • olej
  • wcześniej przygotowany bulion lub kostkę rosołową
  • sól i pieprz do smaku

Drobno posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Dodajemy startą marchewkę i pokrojone pieczarki.

Pod koniec smażenia do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę. Dzięki tak przygotowanym warzywom, zupy nie trzeba będzie zbyt długo gotować i zyska głębokiego aromatu.

Gotowe, podsmażone warzywa zalewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy topiony ser, najlepiej wcześniej go rozpuścić w szklance wywaru.

Do zupy możemy dodać więcej kolorowych warzyw, na przykład: brokuł, kawałek selera, kalafior, por, pietruszkę. Co kto lubi.

Tak przygotowaną zupę można podawać z chrupiącymi grzankami albo posypaną potartym serem. A dla tych, co lubią zupy w bardziej kremowej wersji, wystarczy zmiksować i podawać z łyżką śmietany na wierzchu.

error: Treść zabezpieczona !!