1 jabłko i 1 banan, zalewam ciastem i czekam 20 minut. Pyszna leniwa szarlotka bananowa na stole

Robienie pysznych deserów w 10 minut to marzenie każdej gospodyni domowej. Postanowiłam dlatego podzielić się z wami moim ulubiony smakołykiem, który przygotujesz szybko i przyjemnie. Mój „leniwy” deser składa się z jednego banana i jednego jabłka. To słodko-kwaśne nadzienie smakuje po prostu doskonale.

Wielką zaletą tego przepisu jest to, że nie musisz używać nawet piekarnika- zrobisz je na patelni! To świetne rozwiązanie, gdy masz mało czasu.

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 85 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego
  • 10-20 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 10 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Jabłka pokrój w cienkie plasterki, a banana w kółka. Posmaruj masłem głęboką patelnię o średnicy 24-26 cm, posyp 1 łyżką cukru i dodaj owoce.

Do miski wbij jajko, dodaj 60 g cukru, olej słonecznikowy, cukier waniliowy i sól, wymieszaj.

Wlej mleko i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, ostrożnie rozbijając grudki trzepaczką. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i ocet (można zastąpić go np. cydrem jabłkowym), wymieszaj jednolite ciasto.

Owoce polej masą, postaw na małym ogniu i pozostaw pod przykryciem 20 minut.

Płaski talerz posmaruj olejem słonecznikowym, przykryj nim patelnię i delikatnie odwróć. Z powrotem zsuń ciasto na patelnię. W ten sposób możesz je odwrócić bez uszkadzania. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Po wyjęciu deseru z patelni, pozwól mu lekko ostygnąć. Następnie możesz posmarować go dżemem i udekorować wiórkami kokosowymi, czekoladą lub świeżymi owocami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!