Z tak niewielu składników upiekłam ciasto tak dobre, że tylko palce lizać. Przepis.

Jeżeli poszukujesz przepisu na oryginalną szarlotkę, musisz poznać ten przepis! Wyróżnia ją wyjątkowy zapach, który przypomina nieco piernik. Wspaniały dodatek do tego deseru stanowi prosta w przygotowaniu polewa.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka budyniu czekoladowego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:

  • łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła
  • 100 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta jest niesamowicie proste. W pierwszej kolejności należy zmieszać mąkę z cukrami, proszkiem, budyniem, przyprawami oraz z kakao. Kolejnym krokiem jest dodanie do wymienionych składników startych na tarce owoców, jajek, majonezu, mleka oraz oleju.

Potem wszystkie składniki trzeba ze sobą jak najstaranniej wymieszać. Powstałą w ten sposób masę należy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto trzeba piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez mniej więcej pół godziny. Kiedy ciasto będzie się piekło, mamy czas na przygotowanie polewy.

Rozpuszczoną czekoladę należy wymieszać po prostu ze śmietaną. Po wyjęciu szarlotki z piekarnika, należy polać ją polewą i pozostawić do zastygnięcia.

error: Treść zabezpieczona !!