Prosta szarlotka. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Prosta szarlotka – procedura przygotowania

Kiedy wspomina się o szybkim torcie, każdy podświadomie pamięta torturę robienia ciasta z co najmniej pięciu składników i kremu z tej samej liczby, aby ciasto było coś warte. Ale w rzeczywistości istnieją naprawdę bardzo proste desery, które są pyszne i smaczne, a ich przygotowanie jest tak łatwe, że nawet dziecko może to zrobić. Dziś przedstawimy Wam tylko jeden taki. Robi się go z jabłek, mąki, jajek i cukru. I to wystarczy.

Składniki

  • jajka – 3 szt
  • jabłka – 3 szt
  • cukier – 200 gr
  • mąka – 150 gr

Instrukcje przygotowania:

Do głębokiej miski wbij trzy jajka. Przygotuj mikser elektryczny i ubij jajka na najwyższych obrotach na gęstą i mocną białą pianę. Następnie dodaj do niego mąkę i cukier i dobrze wymieszaj.

Dokładnie umyj jabłka, pokrój je na ćwiartki, usuń rdzeń i łodygę. Następnie ostrym nożem ostrożnie pokrój ćwiartki jabłek na cienkie kliny.

Weź okrągłą tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przełóż połowę ciasta do formy i dobrze wygładź szpatułką. Na cieście ułożyć cienkie plasterki pokrojonych w plasterki jabłek tak, aby pokryły całą jego powierzchnię. Następnie wylej resztę ciasta na jabłka i stuknij kilka razy foremką o blat, aby dobrze osiadła wokół jabłek i spłaszczyła się na powierzchni.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od specyfiki każdego piekarnika i dlatego czas ten może się nieznacznie różnić. Dlatego zalecamy wykonanie testu z patykiem wbitym w ciasto.

Jeśli wyciągniesz je pokryte ciastem, ciasto nadal musi być upieczone. Jeśli wyciągniesz patyk do sucha, będzie gotowy i możesz wyjąć smakołyk z piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozwól mu nieco ostygnąć, a następnie ostrożnie wyjmij z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed podaniem i posypać jego powierzchnię cukrem pudrem.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!