Przygotuj w kilka minut i do piekarnika: Pyszna włoska szarlotka – raz dwa i gotowa. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Włoska szarlotka to przepis na pyszne ciasto, które nie dość, że jest niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu to wystarczy użyć zaledwie jednej miski do przygotowania potrzebnych składników.

Aromat podczas pieczenia sprawia, że nie można się doczekać, kiedy ciasto będzie gotowe już do spożycia.

Składniki:

  • 5 jabłek,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 250 g cukru,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 100 g mąki pszennej.
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić na ćwiarteczki i każdą z nich na cienkie plasterki. Należy je później skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą w jednej misce aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Całość piec około 45 minut przez 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu, szarlotkę posypać cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!