Tajemnica tkwi z pewnością w znanych tylko naszym babciom recepturach oraz w ilości najważniejszego składnika – ogromnej dawce miłości, którą wkładają, by rozpieszczać swoją rodzinę pysznym jedzeniem. Szarlotka jest z pewnością wyjątkowym daniem, które każdemu kojarzy się z rodzinnym domem i dzieciństwem. Dlatego pewnego dnia zapytałam moją babcię o jej przepis na ten smakołyk.
W misce wymieszać suche składniki (kaszę mannę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną). W oddzielnym pojemniku połączyć jaja z kefirem. Następnie dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podgrzewać na rozpuszczonym maśle przez ok 10 minut.
W formie do pieczenia wyłożyć papier, nałożyć jabłka, a następnie całość zalać ciastem. Piec przez 25 minut w 180’C.
Po ostygnięciu ozdobić cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem konfitur, korzennych przypraw i miodu z kawą oraz herbatą. Babcia życzy smacznego!