Szarlotka z kefirem – przepis od mojej babci. Hitowy przepis w mojej rodzinie.
Każda babcia doskonale wie, jak zachwycić swoją rodzinę i gości wyjątkowym smakiem potraw, a w szczególności słodkich wypieków.
Tajemnica tkwi z pewnością w znanych tylko naszym babciom recepturach oraz w ilości najważniejszego składnika – ogromnej dawce miłości, którą wkładają, by rozpieszczać swoją rodzinę pysznym jedzeniem. Szarlotka jest z pewnością wyjątkowym daniem, które każdemu kojarzy się z rodzinnym domem i dzieciństwem. Dlatego pewnego dnia zapytałam moją babcię o jej przepis na ten smakołyk.
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 200 gramów kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, bądź proszku do pieczenia
- 50 gramów masła extra
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do ozdobienia
Przygotowanie:
W misce wymieszać suche składniki (kaszę mannę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną). W oddzielnym pojemniku połączyć jaja z kefirem. Następnie dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podgrzewać na rozpuszczonym maśle przez ok 10 minut.
W formie do pieczenia wyłożyć papier, nałożyć jabłka, a następnie całość zalać ciastem. Piec przez 25 minut w 180’C.
Po ostygnięciu ozdobić cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem konfitur, korzennych przypraw i miodu z kawą oraz herbatą. Babcia życzy smacznego!