Już 15 minut wystarczy, aby przygotować pyszne ciasto z patelni i wypełnić całą kuchnię zapachem karmelu.

Szarlotka z patelni to idealne rozwiązanie na szybkie ciasto, gdy goście już dzwonią dzwonkiem do drzwi lub gdy naszła nas niespodziewana ochota na coś słodkiego.

Ciasto  jest banalnie proste w przygotowaniu i to zrobimy je w 15 minut. Ciasto ma niezapomniany smak karmelu, a zapach przy jego pieczeniu czuć już od samego progu mieszkania.

Składniki:

  • 140 g mąki,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru,
  • 30 g cukru,
  • 8 g cukru waniliowego,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko,
  • 30 ml oleju,
  • 2 jabłka
  • 150 ml jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta powinniśmy zacząć od oczyszczenia jabłek i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, na którym musimy rozpuścić cukier. Kolejnym krokiem jest ułożenie plasterków jabłka na patelni, wymieszanie i smażenie przez 10 minut.

W międzyczasie powinniśmy przygotować ciasto. Należy w misce ubić jajka z cukrem, a następnie delikatnie wymieszać masę z olejem. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszanie wszystkiego na jednolitą masę.

Gdy nasza masa jest gotowa do jabłek dodajemy cynamon i ponownie mieszamy. Następnie na gotowe jabłka wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Pieczemy do suchego patyczka. Następnie za pomocą talerza odwracamy ciasto i pieczemy przez kolejne 5 minut.

Po tym czasie nasze ciasto jest gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!