Szarlotka z kefirem – przepis od mojej babci. Hitowy przepis w mojej rodzinie.

Każda babcia doskonale wie, jak zachwycić swoją rodzinę i gości wyjątkowym smakiem potraw, a w szczególności słodkich wypieków.

Tajemnica tkwi z pewnością w znanych tylko naszym babciom recepturach oraz w ilości najważniejszego składnika – ogromnej dawce miłości, którą wkładają, by rozpieszczać swoją rodzinę pysznym jedzeniem. Szarlotka jest z pewnością wyjątkowym daniem, które każdemu kojarzy się z rodzinnym domem i dzieciństwem. Dlatego pewnego dnia zapytałam moją babcię o jej przepis na ten smakołyk.

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 200 gramów kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, bądź proszku do pieczenia
  • 50 gramów masła extra
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do ozdobienia

Przygotowanie:

W misce wymieszać suche składniki (kaszę mannę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną). W oddzielnym pojemniku połączyć jaja z kefirem. Następnie dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podgrzewać na rozpuszczonym maśle przez ok 10 minut.

W formie do pieczenia wyłożyć papier, nałożyć jabłka, a następnie całość zalać ciastem. Piec przez 25 minut w 180’C.

Po ostygnięciu ozdobić cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem konfitur, korzennych przypraw i miodu z kawą oraz herbatą. Babcia życzy smacznego!

Z chęcią poznamy Twoje przepisy na pyszne ciasta! Podziel się nimi z nami w komentarzu!

error: Treść zabezpieczona !!