Zaskoczę Cię tym przepisem, wszyscy się zajadają: Do blendera włóż garść szpinaku, 2 jajka i płatki owsiane.

Naleśniki szpinakowe to propozycja na pyszny obiad bądź podwieczorek.

Ich uzyskany ciekawy kolor zachęci do jedzenia. Połączenie ich z płatkami owsianymi pozwoli na uzyskanie pożywniejszego dania.

Składniki:

  • 150 g liści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 150 g płatków owsianych,
  • twardy ser,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2×200 ml wody,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, aby weszły do blendera. Dodać również do nich płatki owsiane i jajka, a całość zalać 200 ml wody.

Wymieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.

Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na pół godziny. Potem doprawić ją sola oraz pieprzem do smaku i wlać 2 łyżki oleju słonecznikowego wraz z kolejnymi 200 ml wody.

Jeszcze raz całość wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Na palniku rozgrzać patelnię i porcjami wlewać odpowiednia ilość ciasta na natłuszczone wcześniej naczynie.

Smażyć, a potem posypać startym żółtym serem. Złożyć naleśnika na pół i piec do momentu rozpuszczenia się sera, kiedy będzie robił się „ciągnący”.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!