Ich uzyskany ciekawy kolor zachęci do jedzenia. Połączenie ich z płatkami owsianymi pozwoli na uzyskanie pożywniejszego dania.
Liście szpinaku należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, aby weszły do blendera. Dodać również do nich płatki owsiane i jajka, a całość zalać 200 ml wody.
Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na pół godziny. Potem doprawić ją sola oraz pieprzem do smaku i wlać 2 łyżki oleju słonecznikowego wraz z kolejnymi 200 ml wody.
Jeszcze raz całość wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Na palniku rozgrzać patelnię i porcjami wlewać odpowiednia ilość ciasta na natłuszczone wcześniej naczynie.
Smażyć, a potem posypać startym żółtym serem. Złożyć naleśnika na pół i piec do momentu rozpuszczenia się sera, kiedy będzie robił się „ciągnący”.