Ciasto czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Cześć! Mam coś dla Ciebie! Przepis na ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe, jak i węchowe!

Ale, pamiętaj – ciasto musi ostygnąć, a dopiero wtedy można je podać! Ty i Twoi goście będziecie musieli się powstrzymać.

Jakich składników potrzebujesz?

Na puszyste ciasto: 

  • jajka 4 szt. [temperatura pokojowa]
  • cukier 150 g
  • kakao 3 łyżki
  • mąka pszenna, tortowa 250 g
  • mleko 150 ml
  • olej rzepakowy 150 ml
  • proszek do pieczenia [PDP] 1 opakowanie

Na czekoladową polewę: 

  • mleko 300 ml
  • olej rzepakowy 50 ml
  • kakao 2 łyżki
  • mąka kukurydziana 1 łyżka
  • cukier 30 g
  • czekolada 100 g

Jak przygotować ciasto?

Jajka ubij z cukrem. Następnie bardzo powoli, łyżka za łyżką, dodawaj mleko i olej.

Cały czas miksując dodaj wszystkie suche składniki, przesypując przez sitko. Całość zmiksuj na gładką masę.

Wylej ciasto na natłuszczoną formę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je ok. 25 minut. 

Podczas pieczenia ciasta możesz zrobić polewę.

Do rondelka wlej mleko, olej, mąkę kukurydzianą, cukier oraz wsyp przesiane przez sitko kakao i zagotuj.

Gdy masa będzie się gotować, dodaj kostki czekolady. Gotuj jeszcze ok. 2 minuty, aż polewa zrobi się jednolita.

Gdy ciasto się upiecze, pokrój je w kostkę i ponakłuwaj wykałaczką/widelcem. Gotowy wypiek polej pachnącą polewą i odstaw do ostygnięcia.

Najlepiej smakuje z dodatkiem owoców! Świetnie zagrają przy tym lody waniliowe, maliny i świeża mięta.

Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!