Niezależnie od tego, jakiego użyjesz farszu, czy wytrawnego czy słodkiego, czy też wykonasz z ciasta domową pizzę, zawsze wyrośnie ono idealnie, a przede wszystkim szybko, i będzie zachwycało swoją puszystością.
Drożdże wyjmij z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wlej wodę na patelnię, następnie włącz gaz. Dodaj do wody masło, a kiedy się rozpuści, zdejmij patelnię z gazu. Pozostaw chwilę do ostygnięcia: masło ma być jeszcze ciepłe.
Przesiej mąkę do płynnej mieszaniny i zagnieć szybko ciasto zanim ostygnie aż do uzyskania elastycznej, miękkiej kulki, która będzie łatwo odchodziła od dłoni.
Kulę z zagniecionego ciasta drożdżowego przełóż na blachę i piecz 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Po tym czasie zamknij piekarnik i piecz kolejne 30 minut.
Ten innowacyjny sposób pieczenia pozwoli ciastu nabrać stopniowo temperatury, dzięki czemu nie opadnie po wyjęciu, a jednocześnie zachowa wyjątkową puszystością na długo po wykonaniu.