Przepis na szybkie ciasto drożdżowe – to tylko 10 minut. Jestem zachwycona tym przepisem

Nasz przepis na szybkie ciasto drożdżowe to tylko 10 minut przygotowań.

Niezależnie od tego, jakiego użyjesz farszu, czy wytrawnego czy słodkiego, czy też wykonasz z ciasta domową pizzę, zawsze wyrośnie ono idealnie, a przede wszystkim szybko, i będzie zachwycało swoją puszystością.

Składniki na szybkie ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna: 700 gram
  • świeże drożdże: 33 gramy/ 11 gram suchych drożdży
  • masło: 80 gram
  • woda: 350 ml
  • cukier: 3 łyżki
  • olej: 4 łyżki
  • sól: 0,5 łyżeczki

Wykonanie:

Drożdże wyjmij z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wlej wodę na patelnię, następnie włącz gaz. Dodaj do wody masło, a kiedy się rozpuści, zdejmij patelnię z gazu. Pozostaw chwilę do ostygnięcia: masło ma być jeszcze ciepłe.

Do miski z roztopionym masłem dodaj drożdże, cukier, sól, olej i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Przesiej mąkę do płynnej mieszaniny i zagnieć szybko ciasto zanim ostygnie aż do uzyskania elastycznej, miękkiej kulki, która będzie łatwo odchodziła od dłoni.

Kulę z zagniecionego ciasta drożdżowego przełóż na blachę i piecz 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Po tym czasie zamknij piekarnik i piecz kolejne 30 minut.

Ten innowacyjny sposób pieczenia pozwoli ciastu nabrać stopniowo temperatury, dzięki czemu nie opadnie po wyjęciu, a jednocześnie zachowa wyjątkową puszystością na długo po wykonaniu.

Niezależnie od tego, jakich drożdży użyjesz, ciasto wyrośnie tak samo dzięki dwuetapowemu pieczeniu w piekarniku. Zachęcamy do podzielenia się przepisem z rodziną i znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!