Nowoczesna gastronomia – taborety gazowe do gotowania

Praca na kuchni w lokalu gastronomicznym może wiązać się z ogromnym wysiłkiem. Ciężko wyobrazić sobie jednak, że jakikolwiek pracownik dźwiga stulitrowy gar na zwykłą kuchenkę, a następnie serwuje z niego zupę. W takich przypadkach doskonale sprawdza się proste urządzenie, jakim jest taboret gazowy.

Czym jest i do czego służy taboret gazowy?

Taboret gazowy, podobnie jak kuchenka służy do gotowania i podgrzewania potraw. Od tradycyjnej kuchenki wyróżnia go jednak wysokość. Podczas gdy normalnie palniki umieszczone są na wysokości naszej ręki, w taboretach gazowych znajdują się zaledwie kilkanaście centymetrów nad ziemią. Dzięki temu znacznie łatwiej można przygotować posiłki w bardzo dużych ilościach, bez konieczności podnoszenia wielkich, kilkudziesięciolitrowych garnków na znaczne wysokości.

Taboret gazowy wykonany jest z bardzo mocnych materiałów, takich jak stal czy żeliwo, dzięki czemu cechuje się bardzo wysoką wytrzymałością i jest przystosowany do dźwigania ogromnych ciężarów. Bez problemu zmieszczą się na nim pełne garnki o pojemności nawet 100 litrów. Zasilane są gazem ziemnym lub gazem propan butan bezpośrednio z butli.

Gdzie sprawdzają się taborety gazowe?

Ze względu na swoją wytrzymałość i możliwość gotowania sporych ilości jedzenia na raz, taboret gazowy najlepiej sprawdzi się w dużych restauracjach, gdzie konieczne jest przygotowanie sporej ilości posiłków w krótkim czasie. Duża część taboretów gastronomicznych posiada dwu lub trójkomorowe palniki, które ułatwiają równomierne podgrzanie garnków od spodu i sprawiają, że potrawy szybciej osiągają wymaganą temperaturę. Dzięki temu docenia je wielu restauratorów, zwłaszcza w salach weselnych czy restauracjach hotelowych, w których podawane są duże ilości posiłków w tym samym czasie.

Dodatkowo, ze względu na stosunkowo niewielki ciężar oraz łatwość w przenoszeniu z miejsca na miejsce, taborety gastronomiczne są często wykorzystywane przez firmy gastronomiczne zajmujące się obsługą imprez plenerowych. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że nie wymagają podpięcia do stałego łącza gazowego, co ułatwia podgrzewanie posiłków w plenerze.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie taboretu gazowego?

Przede wszystkim warto sprawdzić rodzaj przyłącza (czy jest zasilany gazem ziemnym czy gazem z butli), a także zastanowić się, jaka ilość palników będzie nam potrzebna. Na rynku dostępne są taborety jedno, dwu, a także trzy i czteropalnikowe.

Bardzo istotną ze względów bezpieczeństwa funkcją, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze taboretu gazowego jest termopara, która w przypadku zdmuchnięcia płomienia lub zalania palnika, natychmiast odcina dopływ gazu.

error: Treść zabezpieczona !!