Top 5 produktów, które dostaniesz w sklepie gastronomicznym

Sklep gastronomiczny to miejsce, które zawiera w swoim asortymencie wiele profesjonalnych, kuchennych sprzętów. Pomaga on wyposażyć wszelkiego rodzaju restauracje, puby i bary.

Sklep gastronomiczny to miejsce, które zawiera w swoim asortymencie wiele profesjonalnych, kuchennych sprzętów. Pomaga on wyposażyć wszelkiego rodzaju restauracje, puby i bary.  W sklepie gastronomicznym dostępne są również kuchenne akcesoria codziennego użytku, których może potrzebować każdy kucharz, zarówno ten zawodowy jak i ten przygotowujący posiłki w domowym zaciszu.

Top 5 produktów, które dostaniesz w sklepie gastronomicznym

  • Pierwszym produktem, który na pewno znajdziesz w sklepie gastronomicznym są wszelkiego rodzaju naczynia. W tej kategorii znajdują się przedmioty przeznaczone zarówno dla profesjonalnych kucharzy jak i te, które będą odpowiednie dla każdej osoby chcącej wyposażyć swoją własną, domową przestrzeń.
  • Drugim top produktem, który musi znaleźć się w asortymencie każdego sklepu gastronomicznego, są akcesoria barowe, stworzone specjalnie dla tej kategorii. W przyrządach przeznaczonych dla barów znajdują się m.in sprzęty barmańskie, shake, lejki, dozowniki do alkoholu, wyciskacze owoców.
  • Kolejnymi sprzętami, których nie mogłoby zabraknąć w tym miejscu, są gofrownice, frytkownice, opiekacze, tostery. Są to urządzenia, które bez wątpienia znajdują się w każdym domu. Sprzęty te, znajdują również swoje zastosowania w profesjonalnych restauracjach.
  • Czwartym produktem, którym mogą pochwalić się gastronomiczne sklepy, są wszelkiego rodzaju sprzęty potrzebne do stworzenia idealnej pizzy. Wśród nich można wyróżnić specjalne piece wykorzystywane do wypiekania ciast, profesjonalne kamienie oraz blachy przeznaczone do pizzy.
  • Ostatnim punktem niebanalnym, a jednak często spotykanym w sklepach gastronomicznym jest specjalna odzież. W jej asortyment wliczają się wszelkiego rodzaju koszule kelnerskie, spódnice kelnerskie, fartuszki.

Ciekawostki na temat gastronomi

  • Oprócz tego, że gastronomia to działalność gospodarcza, która odpowiada za wydawanie posiłków, jest to też rodzaj nauki o wartościach odżywczych produktów. Gastronomia posiada w sobie wiedzę na temat kulinarnych tradycji, obyczajów oraz profesjonalnym łączeniu różnego rodzaju składników.
  • W kulturze kulinarnej istnieje również termin gastronomi molekularnej, jest to wyjątkowa dziedzina naukowa. Jej zasoby wiedzy sięgają do 1969 roku. Zawiera ona w sobie naukę o wysoko pojętej obróbce kulinarnej. Osoby zaznajomione z gastronomią molekularną skupiają się na uzyskiwaniu zdrowszej żywności. Jej nauka sięga jednak jeszcze głębiej, jest to rodzaj gastronomi, która pod swoje skrzydła wzięła też m.in badania nad przemianami fizykochemicznymi żywności w trakcie jej gotowania.

Jakie wyposażenie powinien mieć punkt z działalnością gastronomiczną

Warto pamiętać, że sklep gastronomiczny może pomóc wyposażyć w odpowiedni sprzęt pizzerie, bary, restauracje. Ważne jest, aby przed zakupem urządzeń zaznajomić się z listą sprzętów niezbędnych w zakładach gastronomicznych.

Niezbędne wyposażenie profesjonalnej pizzerii

  • Piec do pizzy – jest to jeden z najważniejszych sprzętów, które muszą znaleźć się w pizzerii. Przy jego zakupie warto zwrócić uwagę, na regulację temperatury. Ważne jest, aby przed wyborem pieca do pizzy, wiedzieć jaki typ ciasta będziesz produkował – wpłynie to na proces wypiekania, który w każdym piecu jest indywidualny. Można wyróżnić piece gazowe, elektryczne, opalane drewnem, taśmowe oraz rotacyjne.
  • Miesiarka- jest to sprzęt, który odpowiada za idealne wyrobienie ciasta na pizzę. Przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na materiał i pojemność.
  • Stół chłodniczy- nie banalnym, a jednak bardzo potrzebnym sprzętem w pizzerii jest stół chłodniczy. To właśnie tutaj trafia pizza przed włożeniem jej do pieca.

Niezbędne wyposażenie baru

  • Oprócz oczywistych przedmiotów takich jak, odpowiednio dostosowany blat i krzesła, w wyposażeniu baru powinny znajdować się również specjalne kruszarki i pojemniki do lodu. Jest to niezbędnik, każdego profesjonalnego barmana.
  • Ważną rolę w barach, pełnią również różnego rodzaju stojaki. Przeznaczone mogą być one do przetrzymywania butelek z alkoholem i owoców. W barowym wyposażeniu powinny znajdować się również wieszaki na kieliszki.

error: Treść zabezpieczona !!