Domowy tort z lodami – MILKA: Obłędny smak. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Ten pyszny deser lodowy z czekoladą stanie się hitem tego lata! Uwielbiają go ci mail, i ci więksi smakosze słodkości. Idealnie słodki smak i delikatna konsystencja to idealne połączenie!

Potrzebujesz:

Forma o średnicy 19 cm

Podstawa:

  • 170 g czekoladowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka śmietany 30%

Krem:

  • 400 g śmietany 30%
  • 200 g skondensowanego mleka
  • 20 g kakao

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany 30%

Przygotowanie:

Zmiel herbatniki, przełóż je do miski i zalej roztopionym masłem. Wymieszaj z łyżką śmietany. Powstałą masę ułóż na dnie tortownicy (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Włóż do lodówki.

Przygotuj krem.  Ubij śmietanę, potem powoli dodawaj do niej skondensowane mleko, wciąż ubijaj. Masę podziel na dwie części, jedną z nich przenieść do osobnej miski i wymieszaj z kakao.

Przygotuj polewę. Połamaną czekoladę wymieszaj z śmietaną i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości. Z lodówki wyjmij formę. Nałóż na podstawę ciasta krem kakaowy używając dużej łyżki. Polej czekoladowe kulki polewą. Białym kremem wypełnij pozostałą przestrzeń. 

Wierz deseru polej polewą np. za pomocą szprycy cukierniczej, a następnie rozsmaruj łyżką. Włóż deser na 5-6 godzin do zamrażalki.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!