Przekonaj się, jak w szybki sposób przygotujesz lubiany przez wszystkich domowników niedzielny obiad. Pieczenie potraw w piekarniku to gwarancja pysznych i dietetycznych obiadów, ale także oszczędność czasu, dzięki czemu nie spędzisz w kuchni całego niedzielnego przedpołudnia.
Co ważne upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, a mianowicie zarówno mięso z kurczaka, czyli danie główne, jak i przystawkę, czyli podpiekaną, delikatną kapustkę. Minimum wysiłku a maksimum smaku, który zachwyci podniebienia wszystkich domowników.
Kapustę pokrój w plastry, o grubości około 2 cm i ułóż na starannie natłuszczonej blasze do pieczenia. Następnie posyp je solą oraz pieprzem.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj oliwę, paprykę słodką, pieprz i sól (możesz użyć też ulubionych ziół, jak lubczyk, bazylia, kolendra, oregano itp.).
Gotową marynatą natrzyj mięso. W dalszej kolejności ułóż po jednym udku na plastrze kapusty i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni prze około 45 minut.
Soczystą i przesiąknięta aromatem mięsa kapustę możesz dodatkowo podsmażyć na patelni, aby miała jeszcze bardziej charakterystyczny smak.