Zrazy ukraińskie to danie, które można śmiało polecić każdej osobie, która szanuje swój czas, a jednocześnie lubi dobrą kuchnię. Przepis.
Pyszne i sycące zrazy to niezwykłe danie, które zapamiętasz na bardzo długo. Podawane są z cebulą oraz sosem.
Ten przepis jest idealny dla osób, które nie specjalnie lubią spędzać wiele czasu w kuchni, a które lubią zjeść sycące danie. Zrazy ukraińskie są niezwykle smaczne, poruszą podniebienie nawet największego niejadka. Pasują do wielu dodatków i z każdym dobrze smakują.
Do przygotowania tego dania potrzebujesz głównie mięsa. Cebula jest uważana jako dodatek. Odpowiada za podkreślenie smaku. Nie musisz jej dodawać jeśli nie lubisz jej smaku.
Składniki:
- mięso, karkówka lub łopatka 400 g
- kwaśna śmietana 300 g
- cebula 250 g
- mąka 150 g
- olej roślinny 4 łyżki
- ocet 2 łyżki
- ziarnisty pieprz 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- papryka mielona 1 łyżeczka
- pęczek koperku
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój go na kawałki o grubości 1 cm. Kolejno ubij i przypraw z obu stron. Kiedy to wykonasz przełóż je do naczynia na 15 minut. Ma to na celu sprawienie, aby mięso nabrało aromatu. W między czasie wymieszaj w naczyniu cukier, pieprz, ocet, sól, olej i koperek.
Nie zapomnij o cebuli. Pokrój ją w półpierścienie, a następnie połącz z przygotowaną masą. Zachowaj odrobinę cebuli na później. Marynuj przez 10 minut i przejdź do kolejnego kroku. Wyciągnij mięso i na każdy kawałek nałóż cebuli, zwiń w roladę i obtocz w mące. Kolejno smaż na złoty kolor.
Kiedy rolady zostaną usmażone, połóż je na talerzu. Teraz na patelni możesz usmażyć cebulkę z dodatkiem papryki i śmietany. Pod sam koniec dodaj koperku i wody, tak aby powstał sos o gęstości, której oczekujesz. Włóż rolady do sosu, powinien on je w całości zakrywać.
Duś danie przez 40 minut. Po tej czynności potrawa jest już gotowa do podania. Jeśli chcesz możesz do niej dołączyć surówkę, ziemniaki lub inny dodatek według uznania. Wszystko zależy od tego co lubisz.
Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele czasu, a zarazem jest bardzo łatwe. Dzięki temu nie zmarnujesz całego dnia pracując w kuchni, a obiad zaskoczy całą twoją rodzinę.