Ma lecznicze właściwości Domowa Vegeta – smaczna i zdrowa. Idealnie zastąpi kupne przyprawy do zupy. Poznaj przepis

Domowa Vegeta – smaczna i zdrowa. Idealnie zastąpi kupne przyprawy do zupy. Doskonale nadaje się dla osób, które muszą ograniczyć spożycie soli. Posmakuje nawet małym dzieciom.

Składniki do przygotowania:

  • 1 kilogram pietruszki
  • 1 kilogram marchewki
  • 400 gramów selera
  • 500 gramów cebuli
  • 1 – 2 sztuki pora
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • garść suszonego selera
  • garść suszonej pietruszki
  • dwie garście suszonego lubczyku

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa dokładnie czyścimy i myjemy, a następnie dobrze suszymy. Ścieramy je na tarce lub bardzo drobno siekamy i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Należy zwrócić uwagę, żeby warzywa układać cienką i równą warstwą, żeby odpowiednio wyschły.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 – 70 stopni Celsjusza. Zostawiamy uchylone drzwiczki. Co jakiś czas mieszamy warzywa, żeby uniknąć przypalenia. Wyjmujemy, kiedy będą dokładnie wysuszone. Do suszenia możemy również zastosować suszarkę do warzyw, lub ułożyć je na ciepłym kaloryferze. Warzywa mogą być najpierw ugotowane, lub surowe.

Dodajemy wysuszoną pietruszkę, lubczyk i seler i wszystko mielimy w maszynce do mięsa. W tym przepisie nie dodajemy soli. Jednak jeśli chcesz uzyskać klasyczny, słony smak możesz jej dodać. Należy jednak pamiętać, że wtedy przyprawa nie będzie aż tak zdrowa. Można dodać również inne suszone składniki. Na przykład czosnek, kalafior, brokuł, grzyby lub przyprawy takie jak chilli, kolendra czy kurkuma.

Zwiększy to zarówno walory smakowe, jak również zdrowotne. Polecam poporcjowanie Vegety na porcje i przechowywanie w osobnych pojemnikach. Do każdego możemy zrobić inną wersję przyprawy – dodać inne składniki. Do różnych dań bardziej może pasować wersja słona lub pikantna. Można również ją stosować do chleba lub przyprawienia domowych past do smarowania.

Oczywiście nadaje się również dla dzieci, ale dla nich najlepsza będzie wersja bez soli i bez chilli. Vegetę przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!