Błyskawicznie ciasto warstwowe z patelni. Nikt Ci nie uwierzy, że to ciasto nie jest z cukierni!.

Ze zwykłego kubka w kilka minut przygotujesz fantastyczne ciasto warstwowe ze śmietaną – wszystko bez pieczenia. Nie wierzysz? Spróbuj!

Składniki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (380 g)
  • 2 jajka
  • 160 – 180 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia

Do wypełnienia:

  • śmietana – 400 ml
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Wlej mleko skondensowane do miski.

Dodaj 2 jajka i dobrze wymieszaj. Do ciasta dodać przesianą mąkę.

Na koniec proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Piec na suchej patelni – z tej partii wyszły 3 ciastka o średnicy 24 cm.

Piecz z obu stron na złoty kolor.

Śmietanę ubić z cukrem na krem.

Krem rozprowadzamy na wystudzonych biszkoptach i odkładamy część na bok do ostatecznej dekoracji ciasta. Na koniec posyp po prostu startą czekoladą.

Życzymy smacznego! 🙂 

error: Treść zabezpieczona !!