Gołąbki warzywne to bogate w witaminy, a zarazem doskonałe danie, które nawet zimą sprawi przyjemność z jedzenia. Marchewki i liście kapusty, dzięki marynacie, w jakiej się znajdują, nabierają wspaniałego smaku.
Weź główkę kapusty i włóż do mikrofali na około 10 minut (ustaw na niską moc). Po upływie czasu oddziel od główki liście a z nich grube i twarde części odetnij. Paprykę zwykłą pokrój w paski, zaś papryczkę chili w plastry.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę lub pół pierścienie. Marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę podsmażaj na roślinnym oleju (do osiągnięcia przezroczystości), następnie dodaj do niej papryczkę chili, zwykłą paprykę, marchew oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wszystkie składniki smaż, aż uzyskasz ich miękkość, od czasu do czasu mieszając. Następnie usmażone zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygną. Podsmażone warzywa owiń w przygotowane wcześniej liście kapusty, w sposób identyczny jak tradycyjne gołąbki.
Na koniec zdejmij z ognia, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Gołąbki zalej powstałą marynatą i sterylizuj przez 25 minut. Gotowe słoiki owiń w koc i pozostaw tak, aż ostygną do końca.