Przepis na delikatną wątróbkę z dodatkiem cebuli. Po przygotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. 

Wątróbka to często niedoceniana, a bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze potrawa.

Wydaje się, że przygotowanie jej nie jest czymś skomplikowanym. Jednak do przyrządzenia wątróbki tak, by zachwyciła smakiem i delikatnością, potrzebna jest znajomość kilku sprytnych trików. Takiej wątróbki jeszcze nie jadłeś!

Składniki:

  • 600 g wątróbki
  • olej roślinny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • sól i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

Wątróbkę należy umyć i oczyścić ją z błon. Cebule obrać, a następnie pokroić w pierścienie lub półpierścienie. Jest to warzywo, którego duża ilość jest jednym z sekretów tego przepisu.

Na patelni rozgrzać olej roślinny. Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć do momentu, kiedy będzie częściowo miękka.

W międzyczasie obrać i posiekać czosnek. Dorzucić go na patelnię i wymieszać. Równomiernie rozłożyć czosnek i cebulę na patelni. Położyć na to kawałki wątroby. Doprawić do smaku i posolić należy dopiero przed zakończeniem smażenia-wcześniej dodana sól spowoduje, że wątróbka będzie twarda.

Po około 1-2 minutach odwrócić kawałki na drugą stronę i przesmażyć.  Gdy wątróbka będzie już biała po obu stronach, dodać liście laurowe i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku. Smażyć jeszcze minutę i odstawić.

Przygotowana według tego przepisu wątróbka jest soczysta i delikatna. Na pewno zachwyci każdego.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!