Wydaje się, że przygotowanie jej nie jest czymś skomplikowanym. Jednak do przyrządzenia wątróbki tak, by zachwyciła smakiem i delikatnością, potrzebna jest znajomość kilku sprytnych trików. Takiej wątróbki jeszcze nie jadłeś!
Wątróbkę należy umyć i oczyścić ją z błon. Cebule obrać, a następnie pokroić w pierścienie lub półpierścienie. Jest to warzywo, którego duża ilość jest jednym z sekretów tego przepisu.
Na patelni rozgrzać olej roślinny. Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć do momentu, kiedy będzie częściowo miękka.
W międzyczasie obrać i posiekać czosnek. Dorzucić go na patelnię i wymieszać. Równomiernie rozłożyć czosnek i cebulę na patelni. Położyć na to kawałki wątroby. Doprawić do smaku i posolić należy dopiero przed zakończeniem smażenia-wcześniej dodana sól spowoduje, że wątróbka będzie twarda.
Po około 1-2 minutach odwrócić kawałki na drugą stronę i przesmażyć. Gdy wątróbka będzie już biała po obu stronach, dodać liście laurowe i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku. Smażyć jeszcze minutę i odstawić.