Puszyste węgierskie naleśniki – miękkie i smaczne. Tak dobre, że jem bez nadzienia. Oto przepis

Puszyste naleśniki to przysmak, który lubi każdy.

Odpowiednio przygotowane naleśniki są pyszne z dżemem lub owocami, z wytrawnym nadzieniem jak mięso lub warzywa, a nawet bez żadnych dodatków. To uniwersalny posiłek, który nada się na śniadanie, obiad i kolację.

Poniższy przepis pokazuje jak można łatwo zrobić węgierskie naleśniki. Wyróżnia je lekkość, puszystość i proste przygotowanie.

Przygotuj:

  • mąka pszenna (250 g),
  • mleko (300 ml),
  • drożdże (15 g),
  • jajka (2 sztuki),
  • cukier (do smaku),
  • szczypta soli,
  • olej (według uznania)

Wykonanie 

Rozdrobnij drożdże w misce. Wymieszaj z połową mleka. Oddziel białka od żółtek. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli tak, aby powstała sztywna piana.

Wlej żółtka do drożdży z mlekiem. Potem dodaj resztę mleka zamiennie z mąką. Wmieszaj ubite białko. Uważaj, żeby nie mieszać za długo.

Pozwól ciastu odpocząć przez 15 minut. Smaż na patelni do naleśników na rozgrzanym oleju (około 2 minuty z każdej strony).

error: Treść zabezpieczona !!