Domownicy zjedli wszystko w jeden dzień: Pieczone plastry wieprzowiny to hit w mojej kuchni. Wyjątkowo smaczny obiad.

Schabowy przygotowywany w tradycyjny sposób już Ci się znudził? Wypróbuj poniższy przepis! Oto całkowicie nowy sposób na przyrządzenie przepysznego schabowego w ciekawy i zarazem niezwykle apetyczny sposób.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • cebula – 2 szt.
  • pomidor
  • 240 g sera
  • majonez – 1 łyżka
  • śmietana lub jogurt naturalny – 2 łyżki
  • ketchup – 1 łyżka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • inne przeprawy wedle uznania

Sposób wykonania:

W misce umieść pokrojoną w plastry cebulę, majonez i przyprawy. Całość wymieszaj. Pomidory pokrój w plasterki. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę lub jogurt wraz z ketchupem i musztardą,

Plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm natnij na wzór siatki po obu stronach, a następnie przypraw.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej umieść przygotowane mięso. Każdy z plastrów mięsa posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch ułóż także cebulę i pomidory. Wszystko nakryj folią i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50 minut.

Schabowy w całkowicie nowej odsłonie jest gotowy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!