Pierwszym etapem jest przygotowanie surowców. Nie można myć porzeczek. Po prostu usuń zepsute owoce i ogonki, a następnie ugnieć je rękami lub za pomocą tłuczka do ziemniaków. Rozpuścić 1,5 kg cukru w wodzie i zalej nią porzeczki.
Po wlaniu soku z porzeczki do szklanej butli umieść gumową rękawicę na szyi i umieść pojemnik w ciepłym miejscu (od 18 do 25 stopni). Zostaw porzeczki na 3 tygodnie. Następnie sprawdź napój, dodaj pozostały cukier, jeśli wydaje się zbyt kwaśne, i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
Po 6 tygodniach wino porzeczkowe będzie gotowe, będziesz musiał tylko przelać je przez lejek do butelek i przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie wina porzeczkowego trwa około godziny, następnie należy tylko czekać aż będzie gotowe.
Ma wyraźny smak i aromat, co oznacza, że nadaje się do mięs i pikantnych potraw, zwłaszcza do smażonych i wędzonych mięs, a także grzybów. Średnio otrzymasz około 7 litrów wina.