Wiśniowy deser, który rozpływa się w ustach: Zdradzam Wam pewien pyszny sekret.

Ten deser z wiśniami jest bardzo prosty w przygotowaniu i smakuje każdemu! Kochają go nie tylko dzieci, ale i dorośli!

Jako nadzienie nadają się równie świetnie mrożone lub świeże jagody. To świetne rozwiązanie na szybki deser o każdej porze roku!

Składniki

  • Wiśnie – 350 g
  • Jajko – 3 sztuki
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Mleko – 150 g
  • Kwaśna śmietana – 50 ml
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Ekstrakt z wanilii – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Pozbądź się pestek z wiśni. Jeśli używasz mrożonych jagód, wyjmij je z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby je rozmrozić.

Ubij jajka razem z 1 łyżką cukru pudru na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i powoli wymieszaj z mlekiem i śmietaną.

Do masy dodaj mąkę, wsypując ją małymi porcjami, aby nie powstały żadne grudki.

Posmaruj foremki masłem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podgrzej w nim formy przez 5 minut.

Do każdej foremki włóż 10 wiśni, posyp je cukrem pudrem i wlej ciasto.  Piecz deser przez 20 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!