Północne Włochy słyną z kulinarnych przysmaków. Jedną z włoskich specjalności, które można znaleźć w menu każdej cukierni, jest ciasto Mimosa.
Włoskie ciasto
To ciasto naprawdę przypomina kwiat mimozy. Puszysty i jasnożółty deser ozdobi każdy świąteczny stół .
Włoskie ciasto, którego przepis znajdziesz w tym artykule, jest przeważnie przygotowywane na rocznice, śluby, święta i inne podobne uroczystości. A także na Dzień Kobiet.
SKŁADNIKI NA CIASTA
- 8 żółtek
- 4 jaja kurze
- 220 g cukru
- 200 g mąki
- 40 g skrobi
SKŁADNIKI NA KREM
- 300 ml mleka
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 8 żółtek
- 60 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- wanilia według uznania
SKŁADNIKI DO NAMACZANIA BISZKOPTÓW
- 100 ml wody
- 5 g cukru
- 50 ml likieru pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE
Ubij 4 jajka z cukrem. Ubijaj przez co najmniej 10 minut przy średniej prędkości miksera. Oddziel 8 żółtek i dodaj je do ubitej mieszanki. Ubijaj dalej, aż masa będzie puszysta. Przesiej mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj z mieszaniną jaj, do uzyskania gładkiej tekstury
Wlej ciasto do 2 form posmarowanych masłem i posypanych lekko mąką. Piecz oba ciasta w 180 stopniach przez pół godziny.
Czas przygotować krem. Aby to zrobić, wlej mleko, 300 ml śmietany i wanilię do garnka o grubym dnie. Mieszankę postaw na małym ogniu.
Wymieszaj żółtka z cukrem i dodaj do nich mąkę. Kiedy mieszanina mleka zacznie wrzeć, musisz dodać do niej żółtka. Mieszaj tylko wtedy, gdy mleko zacznie wrzeć (gdy tworzą się duże bąbelki). Poczekaj aż krem ostygnie i ubij go mikserem. Przekrój jeden biszkopt na trzy części. Drugi pokrój w małą kostkę.
Zagrzej 100 ml wody, dodaj do niej cukier i likier pomarańczowy. Wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszanka do namaczania biszkoptów jest gotowa. Montaż ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ciasta namocz delikatnie w przygotowanej mieszance i posmaruj przygotowanym kremem.