Włoskie ciasto Mimosa: Puszysty i jasnożółty deser, którym każdy się zajada.

Północne Włochy słyną z kulinarnych przysmaków. Jedną z włoskich specjalności, które można znaleźć w menu każdej cukierni, jest ciasto Mimosa.

Włoskie ciasto

To ciasto naprawdę przypomina kwiat mimozy. Puszysty i jasnożółty deser ozdobi każdy świąteczny stół .

ciasto mimozy witaj włochy

Włoskie ciasto, którego przepis znajdziesz w tym artykule, jest przeważnie przygotowywane na rocznice, śluby, święta i inne podobne uroczystości. A także na Dzień Kobiet.

SKŁADNIKI NA CIASTA

  • 8 żółtek
  • 4 jaja kurze
  • 220 g cukru
  • 200 g mąki
  • 40 g skrobi

SKŁADNIKI NA KREM

  • 300 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 8 żółtek
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wanilia według uznania

SKŁADNIKI DO NAMACZANIA BISZKOPTÓW

  • 100 ml wody
  • 5 g cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE

Ubij 4 jajka z cukrem. Ubijaj przez co najmniej 10 minut przy średniej prędkości miksera. Oddziel 8 żółtek i dodaj je do ubitej mieszanki. Ubijaj dalej, aż masa będzie puszysta. Przesiej mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj z mieszaniną jaj, do uzyskania gładkiej tekstury

Wlej ciasto do 2 form posmarowanych masłem i posypanych lekko mąką. Piecz oba ciasta w 180 stopniach przez pół godziny.

warstwy ciasta

Czas przygotować krem. Aby to zrobić, wlej mleko, 300 ml śmietany i wanilię do garnka o grubym dnie. Mieszankę  postaw na małym ogniu.

kremowe ciasto kremowe

Wymieszaj żółtka z cukrem i dodaj do nich mąkę. Kiedy mieszanina mleka zacznie wrzeć, musisz dodać do niej żółtka. Mieszaj tylko wtedy, gdy mleko zacznie wrzeć (gdy tworzą się duże bąbelki). Poczekaj aż krem ​​ostygnie i ubij go mikserem. Przekrój jeden biszkopt na trzy części. Drugi pokrój w małą kostkę.

dekorowanie ciast

Zagrzej 100 ml wody, dodaj do niej cukier i likier pomarańczowy. Wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszanka do namaczania biszkoptów jest gotowa. Montaż ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ciasta namocz delikatnie w przygotowanej mieszance i  posmaruj przygotowanym kremem.

Udekoruj ciasto na wierzchu małymi kawałkami drugiego ciasta.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!